Zeleninová jídla (vč. vegetariánských)
-
22.8.2020
Frittata – vaječná omeleta
Frittata nebo také vaječná omeleta je pro mě typickým letním jídlem. V létě je k dispozici tolik barevné zeleniny, která se do rozšlehaných vajíček dá přidat. Frittata je rychlá, barevná, velmi chutná a poměrně i levná večeře.
-
16.5.2020
Zeleninové polpette (karbanátky) s balkánským sýrem
Když vám z léta zbyla starší a hodně vyzrálá cuketa, tak si určitě kladete otázku, co s ní? Loni na podzim jsem jich do lesa „pro zvířátka“ odvezla několik. Pak jsem litovala. Starší cuketa má sice tužší dužinu a méně vody, ale lze s ní zacházet jako s bramborami. Oloupat, odstranit jádřince a nastrouhat. Zeleninové polpette či karbanátky s balkánským sýrem, jsou z ní výborné.
-
28.2.2020
Kološvárské zapékané zelí (Kolozsvári rakott káposzta)
Že vám název pokrmu zní tak trochu maďarsky? Nebudete daleko od pravdy. Kořeny pokrmu bychom našli v Sedmihradsku. Kološvárské zapékané zelí vyniká mnoha chutěmi, je syté a typicky zimní. Přípravu si lze rozdělit i do dvou dnů. Než se pustíme do vaření, napíšu vám malinko informací, které jsem, při seznamování se s receptem, zjistila.
-
26.7.2019
Zapečená cuketa s cibulí, rajčaty a feta sýrem podle Hanky Kaslové
Recept na zapečenou cuketu s cibulí, rajčaty a feta sýrem mám od Hanky už téměř 30 let a pravidelně každé léto recept několikrát připravuji. Oblíbil si ji můj manžel i můj bratr. Příprava je snadná a přesto, že v pokrmu není přítomno žádné maso, je mimořádně chutný.
-
27.4.2019
Karbanátky z brambor a balkánského sýra
Karbanátky z brambor a balkánského sýra, vlastně vegetariánské karbanátky, si oblíbí i zapřisáhlí milovníci masa. Příprava je tak jednoduchá, že by ji zvládly i děti. Chuť delikátní. Z několika surovin a bylinek vykouzlíte skvělý pokrm.
-
16.8.2018
Recept na cuketové lečo
Klasicky připravené lečo je báječně chutnající prázdninový pokrm. Ale co když ze dne na den zjistíte, že papriky jsou pro vás tabu. Budou jen předmět, který můžete vzít do ruky, přivonět, dát ho kastrolu a dost. Cena za spolknutí několika lžic by byla příliš vysoká. Zkusila jsem cuketu jako náhradu paprik. Výsledek byl nad očekávání chuťově výborný. Dokud je sezona cukety, připravuji cuketové lečo.
-
20.7.2017
Recept na plněné cukety v rajské omáčce s těstovinami
Plněné cukety v rajčatové omáčce s těstovinami miluju. Příprava je jednoduchá a chuťový efekt je nepopsatelný. V sezoně cuket je to levné, rychle připravené a chuťově výtečné jídlo.
-
19.5.2017
Zapečená brokolice
S odcházející zimou mám stále větší chuť na zeleninu. Připravte si se mnou zapečenou brokolici. Je to rychle připravená a skvěle chutnající večeře z jedné zapékací misky.
-
16.12.2016
Kapusta s houbami a kuřecím masem, zapečená s palačinkovým těstíčkem
Kapusta s houbami, zapečená s palačinkovým těstíčkem, je syté a výtečné jídlo. V chladných zimních dnech vám přijde k chuti a dodá notnou dávku energie.
-
25.11.2016
Pečená dýně s kuřecími medailonky v pikantní marinádě
Když jsme byly děti, ani jsem netušila, že se dá dýně jíst. Jaká škoda. Dýni jsem si ve své kuchyni zamilovala a pečenou dýni dvojnásob.
-
30.9.2016
Plněné papriky s omáčkou z rajských jablíček a smetany
Plněné papriky mám nejraději připravené s omáčkou z rajských jablíček a smetany. V původním receptu, který zřejmě pochází odněkud z Balkánu, určitě smetana nikdy nebyla. Smetana ale omáčku zjemní a přidá jí na chuti.
-
5.8.2016
Květák připravený na mozeček
Květák připravený na mozeček je moje oblíbené letní jídlo. Příprava není vůbec složitá a ze silného zeleninového vývaru můžete připravit ještě chutnou polévku.
-
5.8.2016
Tábornická cuketa
Tábornickou cuketu připravuji v době, kdy se na zahrádce urodí větší množství cuket. Z těch menších, křupavých cuketek, je pokrm samozřejmě nejlepší. Příprava není složitá a k dovolené na chatě je jako dělaná.
-
21.9.2015
Recept na zapečenou, skoro vegetariánskou cuketu s fazolemi
Na přelomu léta a podzimu je všude plno cuket. Jak ve vaší zahrádce, tak v obchodě, kde cukety mají v tuto dobu velmi příznivé ceny. Zkuste něco netradičního, ale něco chutného. Tenhle recept vás určitě potěší.
-
12.9.2015
Recept na pikantní paprikovou omáčku
Paprikovou omáčku dělám často, zejména když je sezóna paprik. Je to výborný parťák grilovaných mas, masových kuliček, opečených buřtíků i klobásek. Zkuste si ji připravit a určitě si ji zamilujete stejně jako já. Je pikantní a chuťově velmi bohatá.