Recept na rychlé listové těsto

Recept na rychlé listové těsto
7.6.2016  |  Stáhnout jako PDF

Maminčino upečené listové těsto bylo křupavé i druhý den. To se mi u kupovaného listového těsta nikdy nestalo. Už za dvě hodiny od upečení chutnalo po vosku a o křupavosti se nedalo mluvit vůbec. Pustila jsem se do vlastního listového těsta a byla to trefa do černého. Žádné složité postupy a výborný výsledek.

Podívali jste se někdy na složení kupovaného listového těsta? Kromě pšeničné mouky obsahuje stěží 20 % másla. Ostatní tuky jsou rostlinné, s vysokým podílem tolik diskutovaného a zdraví neprospívajícího PALMOVÉHO OLEJE.

Dále jsou v kupovaném listovém těstě zastoupeny emulgátory, regulátory kyselosti, konzervanty a barviva. Už teď mi naskakuje husí kůže.

Všechny výše popsané „dobroty“ po upečení chutnají jako vosková folie a ne nadýchané, křupavé a po mnoha hodinách lístkující těsto. A to je ten důvod, proč si doma připravuji své vlastní listové těsto.

Nebojte se domácí přípravy listového těsta. Jednoduchost vás překvapí a budete na sebe pyšní, že jste to dokázali.

Výsledná chuť upečeného listového těsta se s kupovaným nedá vůbec porovnat. Je výborné, voní samozřejmě máslem a dobře se s ním pracuje.

Zkoušela jsem s ním recepty sladké i slané. V obou případech chutnalo výborně. Na jeho přípravu budete potřebovat jen 4 suroviny – mouku, máslo, sůl a vodu.

Na přípravu 600 g rychlého listového těsta budeme potřebovat

  • 250 g hladké mouky + trochu na podsypání
  • 250 g másla hodně vychlazeného
  • ½ čajové lžičky soli
  • 125 ml ledově studené vody (10 polévkových lžic)
  • Čtverec potravinářské folie na zabalení těsta
  • Vál a váleček

Postup přípravy rychlého listového těsta

Odváženou mouku promícháme se solí. Odměříme vodu a hrneček umístíme do mrazáku. Vychlazené máslo nakrájíme na malé kostky nebo nastrouháme na hrubém struhadle.

Připravíme si vál a váleček.

Na vál nebo do široké mísy nasypeme mouku se solí a uprostřed uděláme důlek. Do důlku přidáme nakrájené máslo a špičkami obou rukou mneme mouku s máslem, až nám vznikne drobenka.

Z mrazáku vyndáme ledovou vodu. Levou rukou po troškách přiléváme vodu a pravou rukou, s vytrčenými prsty, jako bychom chtěli hrát na klavír, pohybujeme v drobence.

Těsto zásadně nehněteme.

Vzniknou nám neuspořádané shluky těsta. Oběma rukama je shrneme do koule. Přes kouli těsta přehodíme potravinářskou folii a těsto zabalíme. Položíme ho na talířek a vložíme do chladničky.

Těsto máme hotové, je to otázka pěti minut.

Teď už budeme těsto jenom válet a překládat ve dvaceti minutových intervalech - celkem 4x. Ale i každé válení těsta nám nezabere více než 5 minut.

Kouli těsta vyndáme po dvaceti minutách na pomoučený vál. Při prvním rozvalování je potřebujeme pod těstem více mouky. I váleček pomoučíme.

Nyní vyválíme plát přibližně 20 x 30 cm. Plát těsta z kratší strany 3x přeložíme. Jako když se svinuje štoček látky. 3x přeložené těsto otočíme na válu o 90° (1/4  kruhu) a znovu rozválíme na velikost 20 x 30 cm. Plát těsta opět 3x přeložíme jako v prvním případě.

První rozvalování máme zdárně za sebou. Balíček těsta pokryjeme potravinářskou folií a šup s ním do chladničky. Tento proces opakujeme celkem 4x ve dvacetiminutových intervalech.

Hotové listové těsto vydrží zabalené do folie v chladničce až 5 dnů a v mrazáku i několik týdnů.

V tomto těsně nejsou přidávány žádné stabilizátory, aby déle vydrželo. Pečete-li častěji, udělejte si rychlé listové těsto z dvojnásobné dávky.

Příklad ingrediencí kupovaného listového těstaPříklad ingrediencí kupovaného listového těsta
Zdroj:  Marcela Hackerová

Z tohoto množství připravíte například 2 štrůdly nebo velký slaný koláč o průměru 30 cm + 12 kusů kremrolek plněných klobásami.

Připravte si s domácím, máslem vonícím listovým těstem to, co máte rádi. Upečené těsto křupe a lístkuje i druhý den, ale hlavně nechutná po vosku a vy máte skvělý pocit, že jste to dokázali a přesně víte, co jíte vy i vaše rodina.

 

  • Nový komentář
  • Milana 26.12.2020 15:21
    Děkuji Vám,paní Marcela, za skvělý recept,po štrůdlu se jen zaprášilo!Osvědčilo se mi,vyvalovat těsto na pečícím papíře,šlo to pak snadno překládat.Jiné listové už dělá nebudu.
    Odpovědět
    • Marcela Hackerová Marcela Hackerová 27.12.2020 11:02
      to Milana: Milano, děkuji Vám za zprávu, že se těsto podařilo. Dodržela jste postup a našla si i způsob, jak s těstem pracovat, aby to bylo pro Vás snadnější.
      Chuť těsta je úplně jiná, než to kupované. Za trochu práce to stojí. M.
      Odpovědět
  • Petra 15.12.2020 19:04
    Dobrý den. Dělala jsem těsto podle návodu ale vody jsem tam musela dat mnohem méně protože začalo lepit. Dávate opravdu celých 125ml?
    Odpovědět
    • Marcela Hackerová Marcela Hackerová 16.12.2020 10:38
      to Petra: Dobrý den Petro, doporučuji si přečíst komentáře k tomuto receptu a také moje reakce na ně. Nechci se stále opakovat.
      Je zajímavé, že polovina responedentů je s receptem spokojená a polovina má problém s množstvím vody. Já bych spíš řekla, že chyba je v nedodržení postupu, ale to je můj názor. M.
      Odpovědět
  • Jiří Krupka 27.11.2020 17:01
    Těsto vynikající, dělal jsem ho poprvé a už vůbec nebudu kupovat hotové.
    Odpovědět
    • Marcela Hackerová Marcela Hackerová 1.12.2020 10:25
      to Jiří Krupka: Dobrý den, pane Jiří. Jsem velmi ráda, že jste vyzkoušel můj recept na listové těsto.
      Když jsem kdysi pekla štrůdl z kupovaného listového těsta, tak se při pečení krásně nafoukl a než stačil vychladnout, splaskl a chutnal po vosku. To se opravdu s tímhle těstem nestane.
      Děkuji za milý komentář a přeji Vám samé příjemné pečení s rychlým listovým těstem. M.
      Odpovědět
  • Ludmila 29.4.2019 10:20
    Tento recept jsem objevila asi před půl rokem, trubičky jsou vynikající, chválím, chválím, a předávám dál
    s odkazem na vaši stránku. Můj názor.... na "metál".
    Odpovědět
    • Marcela Hackerová Marcela Hackerová 30.4.2019 10:10
      to Ludmila: Paní Ludmilo, Váš komentář mi udělal radost. Těší mě, že Vás recept oslovil. Na mých stránkách budete vždy vítána.
      Odpovědět
  • Jitka 23.3.2019 20:28
    Dobrý den, moc děkuji za recept, těsto je výborné. Těsto jsem si zadělala v robotu, vytvarovala kouli a dala na 20 min do lednice. Pak jsem vyvalovala a překládala, ale bez mezichlazení v lednici. S těstem se krásně pracovalo, tak nebylo chlazení potřeba.
    Odpovědět
    • Marcela Hackerová Marcela Hackerová 26.3.2019 9:36
      to Jitka: Dobrý den, Jitko. Jsem ráda, že jste si pro přípravu tohoto skvělého těsta našla svůj způsob přípravy. Ať Vám i Vašim přátelům co nejvíce chutnají dobroty, které z listového těsta připravíte.
      Odpovědět
  • helena 23.3.2019 15:14
    To je starší recept,já už znám listová těsta úplně bez másla,jen s tím palmovým.Tohle těsto je rychlé,dělám ho když potřebuju náhle upéct,jinak dělám ze staré kuchařky,je pracnější,ale také moc dobré.
    Odpovědět
  • Veronika 1.3.2019 18:04
    Nejprve musím říct že děkuju za super rychlý recept na listové těsto,a zároveň chci dodat že jsem těsto připravila z Hery a musím říct že mi dost chutnalo.Tedy ty šneky připravené z toho těsta.Jsem zvědavá jaké budou za několik hodin.
    Odpovědět
    • Marcela Hackerová Marcela Hackerová 2.3.2019 19:20
      to Veronika: Díky Veroniko, že jste sem svůj komentář vrátila.
      Odpovědět
  • Veronika 29.1.2019 8:52
    Nedávno jsem zde vkládala komentář, který jak koukám už zde není. Autorka si nejspíš ponechá jen pozitivní komentáře, přitom můj nebyl vůbec negativní....
    Odpovědět
    • Marcela Hackerová Marcela Hackerová 29.1.2019 10:40
      to Veronika: Milá Veroniko, není pravda, že bych si na svých stránkách ponechávala jen pozitivní komentáře. Já mažu jen komentáře, které nejsou k věci nebo takové, ve kterých si jejich autor zde dělá reklamu.
      Určitě si svůj příspěvek pamatujete, tak ho, prosím zde zopakujte. Děkuji.
      Odpovědět
  • Jarmila 31.12.2018 15:49
    Výborný recept povedl se hnedo napoprvé dekuju
    Odpovědět
    • Marcela Hackerová Marcela Hackerová 31.12.2018 16:22
      to Jarmila: Děkuji Vám, Jarmilo, za asi poslední komentář v roce 2018. Milý komentář a já děkuji Vám.
      Odpovědět
  • Dada 20.12.2018 16:39
    Dobrý večer, chci se zeptat jestli musí být přímo máslo nebo postačí Hera , děkuji
    Odpovědět
    • Marcela Hackerová Marcela Hackerová 20.12.2018 19:17
      to Dada: Dobrý den, přiznám se, že s Herou zkušenosti nemám. Jedná se tuk rostlinný, na listové těsto bych ji rozhodně nepoužila.
      Odpovědět
  • Marcela 19.12.2018 23:32
    Dobrý den,
    vyzkoušela jsem Vaše listové těsto a z kupovaného už péct nebudu. Není nad to domácí,moje rodina a přátelé jsou,, závislí" na domácích kremrolkách včetně bílkového sněhu z domácích vajec a nevýhoda tohoto těsta je, že se závislost dost prohloubila a kremlore bych mohla,,motat" několikrát za týden. Děkuji za skvělý recept. Přeji Krásné Vánoce a mnoho inspirace v dalších letech. Marcela
    Odpovědět
  • jarka 17.12.2018 15:10
    rychlé,snadné, dobré.Není co dodat.
    Odpovědět
    • Marcela Hackerová Marcela Hackerová 18.12.2018 10:10
      to jarka: Úžasný komentář. Krátký a výstižný. Těší mě, že jste byla s výsledke spokojená. Já už dávno listové těsto nekupuji. Díky.
      Odpovědět
  • Martina Raková 5.12.2018 20:26
    Super těsto, jiné už dělat nebudu. Sice se mi pořádně povedlo na druhý pokus kdy krásně listovalo než při prvním. Kupovat už nebudu nedá se srovnat. Děkuji paní Marcelko za recept. 🙂😉
    Odpovědět
    • Marcela Hackerová Marcela Hackerová 6.12.2018 10:33
      to Martina Raková: Děkuji Vám Martino, že jste se se mnou podělila o svoji zkušenost s přípravou listového těsta. Udělala jste mi velkou radost. Máte naprostou pravdu, s kupovaným se nedá absolutně srovnat. Přeji Vám krásné vánoce. Marcela
      Odpovědět
  • věra 30.10.2018 15:07
    Super těsto, jiné už nedělám:) děkuji za výborný recept.
    Odpovědět
    • Marcela Hackerová Marcela Hackerová 31.10.2018 18:30
      to věra: Paní Věro, velmi mne těší, že jste se přidala do menšinového zásupu kuchtiček a kuchtíků, kteří nekupují listové těsto. To domácí je prostě skvělé. Váš komentář mne potěšil. Výsledek mnohonásobně předčí kupované listové těsto.
      Odpovědět
  • Pavlína 7.5.2017 17:47
    Dnes jsem dělala. Moc děkuji za tento recept, výsledek byl naprosto famózní a ta chuť. Určitě už listové těsto kupovat nebudu. Navíc nenáročné. Pavlína
    Odpovědět
    • Marcela Hackerová Marcela Hackerová 7.5.2017 19:54
      to Pavlína: Pavlíno, děkuji za zprávu, že se těsto povedlo. Chválím Vás, protože přesně víte, co jste do těsta přidala. Nikdo přece netouží jíst zahušťovadla, barviva, emulgátory .... Marcela
      Odpovědět
  • Eva Steklá 15.4.2017 13:47
    Tak dnes jsem udělala toto těsto , množství vody přesně podle návodu, překládala jsem jen 3x a výsledek je přímo famozní. Děkuji autorce a vřele doporučuji vyzkoušet. Dělala jsem z půlky ořechové šneky a z druhé šátečky s marmeládou.Těsto je krásně vysoké a křehké, příště zkusím žloutkové řezy. Přeji krásné jaro :-), Eva
    Odpovědět
    • Marcela Hackerová Marcela Hackerová 18.4.2017 13:22
      to Eva Steklá: Evo, děkuji Vám za důvěru, kterou jste vložila do přípravy listového těsta podle tohoto receptu. Já už jiné nedělám. Je to naprosto čisté těsto, jen máslo, mouka a voda a také trochu soli. Výsledek je vždy výboný.
      Děkuji Vám za zprávu, velmi mne to potěšilo a věřím, že na mých stránkách najdete další recepty, které s úspěchem vyzkoušíte. Marcela
      Odpovědět
  • Marie 21.8.2016 14:02
    Není té vody trochu moc? Mně mouka vzala stěží 1 dl. A připomíná mi to recept na těsto, který dostala maminka před víc než šedesáti lety: 35 dkg mouky, 1 smetol, sklenička od hořčice vody. Ani se to nedávalo do ledničky, hned se vyvalovalo a plnilo. Samozřejmě, listové to nebylo, ale křupalo.
    Odpovědět
    • Marcela Hackerová Marcela Hackerová 29.8.2016 10:17
      Marie, nejprve Vám děkuji za komentář.
      Té vody jsem opravdu použila 125 ml. Přece bych neuváděla zájemce v omyl. Ze zkušenosti vím, že každá mouka ve spojení s vodou se chová trochu odlišně. Některá saje více a nebo naopak. Těch zmíněných 25 ml (100 ml jste použila) jsou vlastně 2 lžíce vody. Já když zadělávám těsto, přidávám odměřenou tekutinu po částech. Faktem je, že někdy trochu vody zbude a někdy ještě trochu vody přidávám.

      I moje maminka ve svém kuchařském sešitu používala jako odměrku skleničku od hořčice. Ani nevím, ale myslím si, že to bylo 200 ml. Ale ruku do ohně bych za to nedala. Název Smetol znám, asi to byl rostlinný tuk, ale to také nevím přesně.

      Marie, moc děkuji za komentář. Marcela
      Odpovědět
    • Tomáš H 24.10.2018 8:52
      Dobrý den, rád bych vyzkoušel vás recept. Nezkoušela jste těsto zamíchat v robotu? Máme nový a rád bych ho vyzkoušel. Vy ale píšete jen zamíchat rukou. Díky za odpověď. Napíšu jak to dopadlo.
      Odpovědět
    • Marcela Hackerová Marcela Hackerová 24.10.2018 9:49
      to Tomáš H: Dobrý den Tomáši. Listové těsto jsem v robotu nezkoušela, ale zkuste, myslím si, že tím nemůžete nic zkazit.
      Základem přípravy tohoto těsta je opakované rozvalování a překládání. Udělejte v míse robotu nejprve drobenku, tak jak je napsáno v popisu a pak opatrně, po lžících, přidávejte vodu až vznikene nepropracované a hrudkovité těsto a to pak zabalte a následně rozvalujte a překládejte. Držím palce a napište, jak se Vám to podařilo. Marcela
      Odpovědět