Polévky
-
3.7.2020
Kmínová polévka, jak ji vařila moje babička
O kmínové polévce by se, bez nadsázky, dalo říci, že je jednoduchá, sytá, levná, rychlá a hlavně, je velmi chutná.
-
14.4.2020
Jemná polévka z králičích žeber, ořezů a drobů
Za mého dětství se v našem jídelníčku králík objevoval často a musím říci, že nikdo neprotestoval. Z uvařeného masa z králičích žeber většinou maminka připravovala knedlíčky do polévky nebo jemnou polévku se smetanou. Obojí mně moc chutnalo.
-
18.1.2020
Drožďová polévka mojí babičky, s drožďovými knedlíčky
Tuhle skvěle chutnající polévku připravovala moje babička. Maminka ji nevařila, a na můj dotaz proč, měla univerzální odpověď: „táta to nemá rád“. Recept se bohužel nedochoval, zbyly jen vzpomínky na polévku, která mi velmi chutnala. Učinila jsem několik pokusů a tady je recept, který se babiččině receptu chutí podobá jako vejce vejci.
-
19.11.2019
Kulajda mojí maminky
Kulajda mojí maminky je další z mnoha vzpomínek na dětství. Většinou ji připravovala ze sušených hub. Jenom tehdy mi v ní dost vadil kopr. Dnes mám ale kopr velmi ráda pro jeho nádhernou vůni a kulajdu připravuji tak, jak se patří s koprem i se ztraceným vejcem.
-
31.5.2019
Polévka KYSELKA, jak ji měl rád tatínek
Také se občas vracíte ve svých vzpomínkách do dětství? Já ano a většinou je moje vzpomínka spojená s nějakým jídlem, protože jídlo v době mého dětství bylo pro mne velký strašák. Ale v maminčině kuchyni byly pro mne i milosrdné výjimky, jako třeba polévka KYSELKA, kterou měl rád tatínek a já také.
-
8.12.2018
Hustá pórková polévka s uzeninou
Pórková polévka byla první, kterou maminka převzala do svého jídelníčku z mojí kuchyně. S tatínkem si ji tak oblíbili, že maminka k ní vždy napekla mísu topinek a oběd byl hotový. V zimních měsících roku vařím pórkovou polévku často. Zahřeje, má veselou barvu a je neskutečně chutná.
-
1.10.2018
Lahůdková dršťková polévka z kotrče kadeřavého
Když jsem před mnoha roky vařila poprvé dršťkovou polévku z kotrče, tatínek nepoznal, že místo kousků hovězího žaludku jsou v polévce houby. Lahůdková dršťková polévka z kotrče kadeřavého vypadá, voní i chutná naprosto stejně jako klasika z hovězích žaludků. Možná i o něco lépe.
-
18.5.2018
Chlebová polévka s houbami
Mám k chlebu velkou úctu a nikdy by mě nenapadlo chleba vyhodit. Snažím se ho kupovat tolik, aby nezbyl, ale někdy se to stane. Chlebová polévka se sušenými houbami je dobrá volba, jak starší chleba využít. Je až překvapivě chutná a málokdo by hádal, že je připravená jen z chleba.
-
23.2.2018
Babiččina houbová polévka
Babiččina houbová polévka je chuťově výborná a rychle připravená. Když bylo hospodářství, na velké vaření nezbývalo příliš času. Jídávali jsme ji k obědu s opečánkami – bramborami pečenými ve slupce v troubě. Byla to dobrota. Dnes zažívá u mě v kuchyni renesanci. Houbová polévka je chutná vzpomínka na dětství.
-
23.6.2017
Polévka z raného hlávkového zelí – nejchutnější polévka co znám
Do polévky z hlávkového zelí budete potřebovat minimum surovin a její chuť vás doslova uchvátí. Je to úplně jiná polévka než z kysaného zelí. Tváří se, že je v ní smetana, ale smetana tam není.
-
21.4.2017
Gulášová polévka
Kdykoli vidím na jídelním lístku gulášovou polévku, nikdy neodolám. Je to silnější než já. Zkuste si se mnou připravit gulášovou polévku z mletého hovězího masa. Je skvělá. S čerstvým křupavým rohlíkem je neodolatelná.
-
2.12.2016
Kapustová polévka s houbami
Inspirací na vydatné podzimní polévky není nikdy dost. Polévka z kapusty je výtečná, rychle připravená, finančně dostupná, ale hlavně sytá a chuťově nikoho nezklame. V chladných podzimních dnech vás kapustová polévka zahřeje a s krajícem čerstvého chleba poslouží jako hlavní jídlo.
-
14.10.2016
Polévka cibulačka s houbami, jak ji připravovala moje šumavská babička
Připravit si polévku cibulačku před osmdesáti roky v šumavských domácnostech nebylo nijak finančně náročné a hub bylo vždycky dost. Když se zabila slepice, připravil se silný vývar a z masa se udělaly nastavované karbanátky, aby se na každého dostalo.
-
23.5.2016
Hrachová polévka s divokým chřestem a pečenou šunkou
Pokud máte rádi vyjímečnou chuť polévky, uvařte si hrachovou polévku s opečeným divokým chřestem, slaninou a chlebovými krutony. Polévka oplývá mnoha chutěmi a jedna porce vám určitě nebude stačit.
-
7.1.2016
Zabijačková polévka
Zabijačková polévka se u nás od nepaměti dělala na černo. Když se deseti lidí zeptáte na její název, tak vám deset lidí odpoví „prdelačka“. Já osobně ji tak nenazývám, protože mi to přijde neuctivé, vzhledem k její unikátní vůni a chuti.