O mně

27.11.2014  |  Stáhnout jako PDF

Vaření a fotografování je moje vášeň. Zkuste vařit se mnou. Pište mi, ptejte se na detaily, které by mě vůbec nenapadly. Buďte i Vy inspirací v mojí kuchyni.

Marcela HackerováVaření a fotografování je moje vášeň. Fotografovat jsem začala už na základní škole a fotografuji dodnes s velkým nadšením. Vaření mně míjelo minimálně čtvrt století od narození. Bylo to způsobeno asi i tím, že jídlo bylo můj nepřítel číslo jedna. Jíst, ve mně nevyvolávalo žádné pozitivní pocity, no spíš naopak.

Byla jsem ale dobrý pozorovatel a sledovala maminku i babičku při vaření. Mého bratra Jindřicha vaření bavilo asi jako mě fotografování. Klidně ve 12 letech udělal večeři pro celou rodinu. Propojit obě moje vášně mně napadlo v momentu, kdy jsem k narozeninám dostala svůj první digitální fotoaparát.

Velký zájem o vaření u mne nastal v okamžiku, když v zaměstnání onemocněla kolegyně.  Pravidelně každý rok doprovázela děti zaměstnanců o jarních prázdninách na týdenní lyžařský kurz. Tam fungovala jako kuchařka, zdravotnice, dozor a zároveň kamarád 25 dětí ve věku od 6 do 15 let.

Zkušeností s vařením jsem moc neměla, spíše žádné, ale děti by jinak zůstaly o prázdninách doma. Byla to ode mne velká odvaha, ale také zkušenost, kterou jen tak nikde nezískáte.  Uvařit snídani pro 30 osob (25 dětí a 5 dospělých jako doprovod) nebyla hračka, pak odpolední svačina, večeře a na závěr další svačina.  Pamatuji si stále, jakou jsem měla radost, když jednotlivé děti přicházely a říkaly, že jim to, či ono chutnalo. A pak ještě větší, když to říkaly i jejich matky.

Následně jsem se začala o vaření intenzivně zajímat. Studovala jsem kuchařské knihy, od maminky jsem pracně získávala její recepty. Ale znáte to, zkušená kuchařka ví, kolik má přidat mouky, cukru. A na moji otázku na přesné množství, přišla vždy odpověď „tak akorát“. Dodnes mám soupis ingrediencí, ale bohužel bez gramáže či počtu kusů a hlavně bez postupu.

Je úžasné, že umíte připravit ty nejchutnější knedlíky na světě, ale když je nikoho nenaučíte  a nepošlete je dál do světa, pak to nemá žádný význam.

Proto jsem se rozhodla pro svůj vlastní blog, kde se budu snažit pečlivě zaznamenávat všechny postupy, poměry jednotlivých surovin. Maminka byla výborná kuchařka. Pokrmy, které vařila, a nám dětem velmi chutnaly, bych chtěla zde zaznamenat a předat dál.

Baví mě vaření z dostupných surovin, snažím se surovinami neplývat. Mám vyzkoušeno, že každá surovina se dá využít a lze z ní připravit chutný pokrm. I s tvrdým chlebem se dají dělat kouzla a nemusí skončit v popelnici.

Zatím poslední etapou mého kuchařského zájmu byly moje zdravotní problémy a s nimi spojená dieta. Dnes vím, že za spoustou probdělých nocí byla jídla připravená z instantních surovin. Ne u mě doma, ale v jídelnách nebo restauracích. Hlava mi nebere, jak může kuchař používat například instantní jíšku. To není kuchař, ale míchač a ohřívač. Takovým zařízením je nejlépe se vyhnout

Vařím ráda a mám ráda takové obyčejné vaření, o kterém vím, že si pochutnám a následně nebudu volat "rychlou".

Tak zkuste vařit se mnou. Pište mi, ptejte se na detaily, které mě vůbec nenapadly. I vy buďte v kuchyni mojí inspirací.


Hodnocení: 4.9 71 hlasů
  • Nový komentář
  • Dagmara 19.1.2020 20:06
    Dobrý den,
    navazuji na " nakládání uzeného " ...jak mám maso naložit a následně přeložit, když se ho nesmím dotýkat ?...o láku nemluvě ... chci udit poprvé . Děkuji za radu.Dagmara
    Odpovědět
    • Marcela Hackerová Marcela Hackerová 20.1.2020 12:55
      to Dagmara: I Vám dobrý den. Já maso před uzením nakládám do láku tak, jak jsem to ve svém článku popsala. Maso se do láku vloží a ponechá se v něm bez jakéhokoli zásahu po celou dobu naložení (přibližně 7-8 dnů). Maso v láku se NEPŘEKLÁDÁ.
      S naložením masa "nasucho" nemám zkušenosti, a proto Vám nemohu poradit jak a co se při překládání dělá. Z logiky věci ale vyplývá, že se maso v soli překládá, aby se nasolilo stejnoměrně. Pokud při překládání masa použijete čisté ruce, nic se nestane.
      Držím Vám palce, ať se dílo podaří. M.
      Odpovědět
  • Bohumil Ševčík 15.11.2019 15:20
    Sháním bílou skořicí u seriózního dodavatele. Věděla byste poradit. Děkuji a srdečně zdravím BŠ.
    Odpovědět
  • Jirk Hirš 3.5.2019 6:34
    Naprosto dokonalé. Velký obdiv k vašemu umění. Vařím také rád. Recept na karobovou buchtu dnes určitě vyzkouším. Jenom všeho dám trochu víc, protože mám pouze větší pečící nádoby než 20 x 30 . Veliký kompliment.
    Odpovědět
    • Marcela Hackerová Marcela Hackerová 6.5.2019 10:21
      to Jirk Hirš: Pane Hirš, děkuji za tak povzbuzující komentář. Občas si říkám, zda má smysl psát podrobné postupy a návody při přípravě pokrmů.
      Pak si vzpomenu na svoji neteř Markétku, která mi kdysi řekla, že by ke každé kuchařce potřebovala manuál. A měla pravdu.
      Snažím se tedy ve svém blogu psát postupy tak, aby žádný kuchař (i začínající) neměla pochybnosti, jak jsem to vlastně myslela.
      Ještě jednou díky.
      Odpovědět
  • Jiří 30.10.2018 0:45
    Nejlepší foodblog jaký jsem navštívil. Skvělé jednoduché recepty z dostupných surovin, žádné vymyšlenosti, grafika na výborné úrovni, dobře nafocená jídla. Děkuji Jiří Střední Čechy
    Odpovědět
    • Marcela Hackerová Marcela Hackerová 30.10.2018 11:05
      to Jiří: Jiří, Váš komentář mi velmi potěšil. Někdy zapochybuji, zda má v dnešní době smysl psát postupy vaření, když každý chce mít uvařeno za "15 minut". A pak si přečtu Váš komentář a říkám si, že má. Že každý není lhostejný k tomu co jí a jak nakládá s rodinným rozpočtem.
      Děkuji Vám ještě jednou. Marcela
      Odpovědět
  • Larysa 21.1.2017 0:50
    hledala jsem návod na háčkovaní a náhodou narazila na Vaše recepty.Už dvě hodiny čtu a píšu (nemám doma kopírku),opisuji recepty slaného,sladkého,zajímá mně kysané domácí zeli a polévky.Marcelo,jste báječná!recepty jsou srozumitelné,postupy jsou správné a navíc skvělé rady.Hned je poznat, že vaření dobře rozumíte a vaříte s láskou.Děkuji za inspiraci a přeji Vám mnoho úspěchu.
    Odpovědět
    • Marcela Hackerová Marcela Hackerová 21.1.2017 17:49
      to Larysa: Dobrý den Laryso, Váš komentář jsem si uložila a až mě bude hodně smutno, tak si ho budu číst. Bude to mnohem lepší, než jakákoli povzbuzovadla dobré nálady. Díky.
      Na mých stránkách budete vždy vítána a napíšete-li si o nějaký recept, který tady ještě nemám, ráda ho pro Vás připravím.
      Odpovědět
    • Majka Hlavatá 6.12.2018 20:22
      Ahoj, Marcelo, objevena jsi byla náhodou a já jsem moc ráda, že se tak stalo, moc děkuju a píšu si, studuju s těším se na první vánoční pečení s Tebou !
      Máš i úžasné fotky :-)
      Odpovědět
    • Marcela Hackerová Marcela Hackerová 7.12.2018 13:19
      to Majka Hlavatá: Milá Majko, Váš komentář byl pro mne úžasný předvánoční dárek. Všechny recepty na mém webu jsou mnou mnohokrát vyzkoušené. Pokud dodržíte postup, budete spokojená. Těším se, že mi opět někdy napíšete, třeba dotaz, chválu nebo kritiku. Přeji Vám úspěšné pečení a krásné vánoce. Marcela
      Odpovědět
  • Edita Skálová 5.1.2017 15:10
    Paní Marcelko, máte opravdu moc pěkný blog a velmi inspirativní recepty (hned se chystám
    něco vyzkoušet). Děkuji a přeji hodně pohody při tvorbě dalších receptů :o)
    Odpovědět
    • Marcela Hackerová Marcela Hackerová 5.1.2017 18:26
      Paní Edito, děkuji za tak milý komentář. Velmi jste mne potěšila. Snažím se vařit jídla, která dělávala moje maminka i moje babička a prokládám to recepty, které mám ráda já. Až některý recept vyzkoušíte, napište mi. Přeji Vám vše dobré v novém roce. Marcela
      Odpovědět
  • Iva 20.9.2015 21:51
    Dobrý den Marcelo, dnes jsem Vás objevila při hledání receptu na králičí polévku. Vaše stránky mě zaujaly, tak jsem si je přidala do záložek. Určitě se ke nim vrátím detailně. Prozatím děkuji za inspiraci a přeji Vám ať se Vám daří.
    Odpovědět
    • Marcela Hackerová Marcela Hackerová 21.9.2015 17:18
      Dobrý den Ivo, moc mě těší, že Vás moje stránky zaujaly. Je to velké povzbuzení do další práce. Marcela
      Odpovědět
  • Evelinka 6.1.2015 22:01
    Marcelo, teda to jsi mě moc příjemně překvapila a potěšila. Až zase budu vymýšlet co uvařím, vím kam zabrousit. A to povídání se taky moc pěkně čte.
    Odpovědět
    • Marcela Hackerová Marcela Hackerová 6.1.2015 22:11
      to Evelinka: Díky za tak milý komentář.
      Přála bych si, aby se Vám podle mých, respektive maminčiných a babiččiných receptů, dobře vařilo. A samozřejmě, aby Vám u Vašeho stolu chutnalo. Na mém webu budete vždy vítáni.
      Odpovědět
  • vybusna 8.12.2014 14:40
    S velkym potesenim som si pozrela tento krasny rodiaci sa blog, urcite bude velkou inspiraciou a najde si vela uzivatelov. Ja sama sa k nim urcite priradim...Vela stastia Marcelka.
    Odpovědět
    • Marcela Hackerová Marcela Hackerová 8.12.2014 15:33
      to vybusna:
      Děkuji mnohokrát i tvůj web je pro mne velmi inspirativní. Tradiční kuchyně z tvé domoviny i kuchyně současná je malinko odlišná od té naší. Ráda se inspiruji jinde, ale hlavně jsou to vyzkoušené a moc chutné recepty. Marcela
      Odpovědět
  • Evja 5.12.2014 18:40
    Už vím, kam sáhnout pro báječné, odzkoušené recepty. A i oči se pokochají, nejen žaludek.
    Jen tak dál.
    Odpovědět
  • Eva 3.12.2014 14:18
    Skvělá inspirace. Eva
    Odpovědět
  • Kateřina Fíková 2.12.2014 14:09
    Moc hezky blog. Budu rada testovat nove recepty :-)
    Odpovědět
  • JKZ 30.11.2014 19:32
    Moc hezké, budu pravidelně navštěvovat. JKZ
    Odpovědět